Wednesday, March 4, 2009

Netcraft Toolbar..Benda apa tu?



Bagi sapa2 yang dah tau benda ni apa fungsinye xyah la baca erk..haha..bg shbt2 yang belum tau kegunaan ni meh sini aku nk terangkan serba ringkas.benda ni simple je..xberat mana pon.netcraft ni berupa add ons sebenarnya.aku dapat tau yang ni pon dr seorg sahabat yang bernama erra fazira.haha.xdela..tau ni dari ayen usen.dia yg suggestkan benda ni kat aku.tujuan utama netcrat ni adalah untuk kita mengetahui dari mana server yang kita guna tu berasal..contohnya katakan la korg bukak facebook.facebook tu terang2 ianya dr US.korg dok kempen sana sini nk boikot yahudi tp dlm xsedar korg masih menyokong yahudi.sebab pa aku ckp cmni.korg ada facebook n bleh dikatakan bila bukak tnet facebook jgk yg korg akan bukak..setiap log in korg ke facebook tu telah membantu puak2 yahudi laknatullah tu membiayai kos bulanan diorg tuk membayar sewa server tuk setiap bulan. dgn adanya bantuan necraft ni sikit sebanyak korg bleh la tau server dr mana korg bukak.bukan aku nk sokong web netcraft ni tp dr segi positif ada baik jgk klu guna benda ni.korg bleh amik link netcraft kat SINI.atas ni aku selitkan sekali contoh gmbr yg mana aku dh install netcraft tu..korg buat dulu sendiri cmne nk install netcraft ni..klu xreti jgk..leave ur comment below.hehe

Thursday, February 26, 2009

Aku Kembali...yeahaaaaa....

assalamualaikum

pertama2nya aku nk bg tau yg aku dh kembali ke alam pemblogan..haha...(apa punya ayat da).lama sgt aku x aktif dalam blog2 ni...aku pon xtau cmna rs nk aktif balik ni.maybe dok tgk rakan2ku yg len aktif mem blog kot..hehe..

pape pon insyaallah pasni akan di update dr masa ke semasa insyaallah..(sekiranya x bz la).di sini aku nak ucapkan tahniah kepada team bola sepak shoubra walau pon dpt no 3 pada piala presiden 09 yg baru habis...tahniah sekali lagi diucapkan.walaupon ramai muka2 baru tahun ni tp aku tetap kagum dgn bakat sahabat2..insyaallah thn depan kekalkan pemain2 yg sedia ada.(jgn p main tuk negeri dah la)hahah...

ok la..ni je kot tuk come back aku..(bajet best sgt la aku ni)esok2 aku update len insyaallah...wassalam

Wednesday, November 26, 2008

Lamanyaaaaa.

assalamualaikum w.b.t

kepada kawan2 yg kenal diri ni moga2 korang suma sihat dan dilindungi allah hendaknya.lama betul aku x update blog...bukan xdak ms..ms tu sentiasa ada..cumanya makin malas nk update..lagi pon xdak benda aku nk bgtau n masukkan dlm blog ni.ms mula2 wat blog ni bukan main lagi smgt aku bukak blog sendiri.bila dh lama2 cmni..mula la makin malas..haha..tgk la nanti2 aku update n letak la apa2 yg aku rs bermanfaat tuk korg suma..kita share.sharing is caring.hehehe...ok..wassalam...

Thursday, October 23, 2008

SELAMAT HARI LAHIR MAK

"selamat hari jadi mak yg ke 44,moga panjang umor,dimurahkan rezeki dan dikurniakan kesihatan yang baik"itu lah ucapan pertama aku sebaik shj pggln ku di angkat.xdpt aku nak wish bila masuknya 12tgh mlm waktu malaysia sbb aku tau time cmtu mak aku dah tidoq.so aku call la kul 12.30mlm waktu mesir ni.time aku call mak,aku dh agak apa mak aku wat time tu.cucuk satey utk org tempah.mcm tu la rutin harian mak aku pagi2..ksian sungguh aku rasa.agaknya xde istilah penat kot pada mak aku ni.dgq suara mak pg2 rasa hiba la plak..tp aku kwl kan suara ku.aku xnk mak aku jugak turut hiba.semoga apa yang mak buat diredhai allah s.w.t hendaknya.dah 44tahun dh umur mak aku.dan 24thn jugak la mak aku telah membesarkan aku.mak aku lahirkan aku ms tu umur mak aku 20thn.muda x?hehe...biasala kawin muda kan.."klu mak kawin muda bleh xkan anak nk kwin muda xleh"sengaja aku berseloroh ngn mak aku cmtu di talian td...ketawa ja mak aku dgr aku ckp cmtu.maafkan abg sbb xdpt nk bg hadiah apa2 kat mak.tggu la nnti abg blk..insyaallah ada hadiah.hehe...lani hanya doa tuk kesejahteraan mak je la yg dpt abg berikan.apa2 pon mak,i luv u so much...

Thursday, October 16, 2008

aku & kereta mini




sekadar hiasan
kereta mini?ermm..korg mesti tau kan cmne rupa keta mini ni.aku mmg minat sgt cuma nya aku xde la nk excited sgt nk habaq2 kat org.haha..aku lebih excited ngn keta mini ni pas aku tgk i'm not single.keta farid kamil tu.ala,citer lakonan farid kamil ngn awek cun yg korg minat tu..lisa suriani kan nm nya..tp mmg cun pon..hehe...aku mmg idam kan keta mini ni..tggu la nnti ada rezeki lebih aku nk bli keta mini.nk pusing2 satu msia...elok2 smpi umh aku blk...luruh abih enjin2..haha.aku tau ramai diluar sna yg minat keta mini ni..sapa2 yg ada tu...simpan la kat aku erk..nnti aku blk msia..aku bli..haha...xtau la brapa riban harga keta mini ni wat ms laa...harap2 sgt dpt bli keta mini ni..klu xde rezeki nk wat cmne





sekadar hiasan
sapa2 yg ada site tuk keta mini ni..leh os kat blog aku ni ka..xpon ym aku ka...leh tumpang sekaki ngn geng2 yg ada keta mini tu..hehe...tumpang tgk je la..haha....k la geng,xtau apa nk merapu dh ni.ada pape nnti pasai keta mini yg menjadi idaman aku ni aku post lain..huhu..have a nice day...papai..

Wednesday, October 15, 2008

oh ibu!!

Oh! Ibu
Kau disiram bayu pagi
Kehilangan terasa kini
Dan kesepian

Dan aku
Bagai purnama gerhana
Di ibarat lautan kering
Tiada tempat ku layarkan

mungkin korg pon dh tau kan ni lirik lagu apa.pandai2 la korg agak kan..hehe..IBU?em...korg pggl apa?klu aku mmg pggl mak...nth kenapa aku terpanggil2 utk menulis apa yg aku ingin luahkan mengenai ibu atau mak atau umi atau pape je la yg seangkatan dgnnya.selalunya la kan org kata klu anak laki ni lebih rapat dgn mak,n anak pompuan lebih rapat ngn ayah.nth la,tp bg aku,aku rapat kedua2nya..
ms kecik2 siyes mmg aku salu lawan ckp mak..tipu mak..kdg2 tu amik duit mak...jahatnya aku..bila aku dh semakin dewasa aku rasakan yg aku byk melakukan kesalahan kat mak aku.aku berazam dah dlm diri ni nk balas blk segala jasa2 ibu dan ayah aku.bila dh dok jauh2 cmni..perasaan cmni mmg akan terasa.mcm2 benda akan bermain dlm kepala.rindu yg sgt2 mendalam nak rasa mskn mak,nk tgk muka mak.
walaupon aku dh biasa hidup jauh dari fmly sejak kecil lagi..tp kita sbg anak,nak x nak mesti nk merasai belaian kasih syg dr seorg ibu.silap aku jgk,ms dok malaysia dulu xnk mnja2 dgn mak..bila dh dok sini mula la rindu2 la apa la..huhu...aku igt lagi,pg raya aku talipon mak aku,beraya dgn fmly la katakan.sebelum letak tepon aku ckp lagi ngn mak aku.terasa la sedih nya.tp sbg anak aku xnk la tunjukkan yg aku rs sedih.jauh di sudut hati mak aku,mmg dia xdpt menanggung kerinduan kat aku.mn tak nya,3 kali raya beb..xtgk anak sulung dia ni.huhu..dlm sedar xsedar bersembang,last aku nk letak talipon,aku dgr mak aku menangis..aduh..mmg aku turut rs sedih sgt2 la..
dah lu dulu aku bg mak aku nagis gara2 perangai aku.perangai buruk aku la..aku ni klu bleh xnk bg mak n abah aku nangis.biarla depa nangis melihat aku berjaya.leh ke cmtu?hehe...
mak....jaga diri n kesihatan baik2 k..jgn buat keje teruk2 lak..rindu nya aku kat mak aku..teringin aku nak peluk cium mak aku.biarlah adik2 aku nk kata aku poyo ka apa ka..jnji aku dpt buat mcm tu..hehe...kepada kwn2 yg baca ni aku igt kan kat diri aku n korg,sementara mak ayah korg ada depan mata,hargai la btul2...sayangi la mereka lebih dr korg sayangi awek/pkwe korg.tunaikan segala apa yg mereka nak..awek ke bini ke xde,bleh cari lain yob.mak ayah xde...nak cari mana?fikir2 kan la...

Tuesday, October 14, 2008

rindunya pada TorrentMalaya

TorrentMalaya!!!...waaaaaaaaaa..rindunya aku pada tm.kemana pergi nya tm ni?bila nk beroperasi mcm biasa...aduh...tm la tempat aku salu lepak2 n sembang2 ngn kengkawan di alam maya.boring nya nk surf tnet tanpa TM...aduh...harap2 sysop dpt fix kan tm secepat yg mungkin.tm la tempat aku celik it.sebelum ni mmg buta it la..bila aku mula join dunia penorenan ni aku dpt la serba sikit ilmu ttg it ni..disamping aku bljr dlm bidang sekarang ni,disamping tu aku dpt la jgk ilmu ttg komputer ni..org kata buy 1 get 1 free...haha....aku rindu kan kwn2 tm yg salu suka duka di alam maya...hope dpt jumpa di alam nyata suatu hari nnti...insyaallah..tenkiu kepada rakan2 yg join torrentmalaya n sudi menolong aku ketika mana aku masih xtau apa2 pasai internet ni..tenkiu so much..kat bwh ni aku ada simpan lagi screenshot ms tm masih dlm operasi.tuk sapa2 yg rindu kan tm tu,leh la tgk kan screenshot yg msih ada dlm simpanan aku.huhu..tenkiu sudi bc apa yg aku meraban ni..kuikui.